Van 22 juli t/m 2 augustus zijn wij gesloten wegens vakantie.

Search
Close this search box.

Ombouwen van oude armaturen naar LED

Bedrijven kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om de huidige TL armaturen in zijn geheel te vervangen naar LED armaturen. Echter komt het ook nog voor dat bestaande armaturen worden omgebouwd, zodat deze probleemloos aansluitbaar zijn met LED TL buizen. Het risico hiervan is dat elektrische apparaten zoals een TL armatuur aantoonbaar moeten voldoen aan de Europese richtlijnen die van toepassing zijn op het product. Een van die eisen is dat een fabrikant of importeur verantwoordelijk is om te voldoen aan de gestelde eisen van de veiligheid van het product te garanderen. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat bij het product een gebruikersinstructie en een veiligheidsinstructie word bijgeleverd.

Een installateur wordt aansprakelijk voor de producten wanneer hij de TL-armaturen aanpast om de LED TL buizen compatibel te maken. De elektronische eigenschappen veranderen dan en de installateur wordt verantwoordelijk gezien om aan alle eisen te voldoen en te zorgen voor de veiligheid. 

Het armatuur kan functioneren met LED tubes wanneer de starter wordt verwijderd en het voorschakelapparaat (VSA) wordt overbrugd of verwijderd. Het advies is om de ballast tijdens het installeren niet te verwijderen omdat het CE keurmerk dan komt te vervallen. Het CE keurmerk wil zeggen dat het product aan de wettelijke eisen voldoet. Wanneer er wel aanpassingen worden gedaan zal het CE keurmerk toch komen te vervallen. 

Wanneer LED tubes worden ingebouwd met een geïntegreerde omvormer zullen er wijzigingen in de technische eigenschappen ontstaan van het product dat gevaarlijke gevolgen kan hebben. De golfvorm en blindstroom van een LED systeem is anders dan van een TL systeem. Dit kan ervoor zorgen dat de nulgeleider wordt overbelast. Tot resultaat dat de bekabling wordt verbrand en dat er zelfs brand kan ontstaan. 

Retrofit LED buizen in TL armaturen

De armaturen hoeven niet altijd vervangen te worden. Er is ook de mogelijkheid om de armaturen te behouden en de TL buis alleen te vervangen door een LED TL buis. Alleen de starter hoeft omgewisseld te worden na het omwisselen van de oude TL buis naar de nieuwe LED TL buis. 

Ook hier zit een risico aan. De condensator en voorschakelapparaat blijven in werking wat zorgt voor een te grote hoeveelheid stroom. De LED TL buis vereist een hoop minder stroom wat zorgt voor een kortere levensduur. Ook kan het zijn dat de buis gaat smelten door de overspanning. Daarnaast kan het hier ook bij zijn dat de kables doorbranden door de overspanning. Een overstap op LED verlichting is een goede manier om energie te besparen. Met retrofit LED buizen in TL armaturen is dat een optie, maar niet de meest efficiënte optie.

 

T5 115CM ELECTRONIC BALLAST LED TL-BUIS 18W-3215

Meer informatie over het ombouwen van oude armaturen naar LED? Neem contact op met WhyLed! 

+31(0) – 785 49 04

Scroll naar boven